Barınaklarla İlgili BİMER Şikâyet Dilekçesi Örneği
… Hayvan Bakımevi … tarihinde tarafımızdan ziyaret edilmiş olup içler acısı haline şahit olunmuştur. Yaptığımız incelemeler neticesinde birçok hukuka aykırılık tespit edilmiş olup söz konusu bakımevinin denetlenerek sorumluların cezalandırılması ve hayvanların durumunun ivedilikle düzeltilmesi gerekmektedir.
Söz konusu bakımevinde aşağıdaki linkten izlenebilecek video kaydı ile yeni tarihli fotoğraflar ele geçirilmiştir:
www….
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 6. Maddesiyle belediyelere çok açık bir görev verilmiştir. Bu maddeye göre belediyeler sokak hayvanlarını (usulü yönetmelikte belirtilen şekilde) toplar, kısırlaştırır, aşılarını yapar, kaydeder ve aldığı mahalle geri bırakır. Aşılama, kısırlaştırma ve tedavi işlemleri geçici bakımevlerinde yapılır. Söz konusu geçici bakımevinin şartları ve belediyeye düşen görevler Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliğinde açıkça düzenlenmiştir. Videoya yansıyan geçici bakımevinde ise söz konusu Yönetmeliğin hemen hemen her maddesine aykırılık bulunmaktadır. Söz konusu video izlendiğinde hayvanların perişan halde oldukları görülmektedir. Yavrularla yetişkin köpekler bir arada tutulmakta ve hayvanların tutuldukları yerin de Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliğine hiçbir şekilde uymadığı açıkça anlaşılmaktadır. (BURAYA GÖRÜNEN FİZİKİ KOŞULLARIN OLUMSUZLUĞUNA DAİR BİRKAÇ CÜMLE YAZILABİLİR.)
Söz konusu Yönetmeliğin 24. Maddesinde geçici bakımevinde aranacak şartlar 38 bent halinde sıralanmıştır. Söz konusu geçici bakımevinin işbu 38 bendin her biri için ayrı ayrı denetlenmesini ve söz konusu bakımevi mevzuatta aranan şartları taşıyacak hale getirilene kadar bakımevindeki hayvanların güvenli ve sağlıklı bir yere alınmasını talep ediyoruz.
Geçici bakımevleri belediyelerin yetki ve sorumluluğundadır. Bu bakımevinde görevli bütün personel de Türk Ceza Kanunu bağlamında KAMU GÖREVLİSİ sıfatını haizdir. Geçici bakımevinin içler acısı hali açıkça görevin ihmal edildiğini göstermektedir. Bu durum Türk Ceza Kanununun 257. Maddesi uyarınca GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA suçunu oluşturmaktadır.
Açıkça görülen bu nedenler dışında, … Hayvan Bakımevinde görevlilerin ihmalleri ve açık mevzuat hükümlerine aykırılıklar nedeniyle kaç hayvanın öldüğü, kaçının eziyet çektiği bilinmemektedir. Bu konunun yapılacak denetimde araştırılarak sorumlular hakkında 5199 sayılı Kanunun 28. Maddesinin ilgili bentleri uyarınca HER HAYVAN İÇİN AYRI AYRI OLMAK ÜZERE para cezası uygulanmasını talep ediyoruz.
Söz konusu bakımevinde mevzuatta açıkça bildirilen hijyen koşullarının hiçbir şekilde sağlanmadığı görülmektedir. Bu durum insan sağlığını da olumsuz etkileyecek niteliktedir. Bu durum Türk Ceza Kanunun 181. Maddesi uyarınca ÇEVRENİN KASTEN KİRLETİLMESİ suçunu oluşturmaktadır.
Açıklanan nedenlerle;
1. Söz konusu olayın ilgili denetim mercilerine bildirilmesine,
2. Bakımevi görevlilerinin ve diğer sorumluların tespiti ve Türk Ceza Kanununun 181. Ve 257. Maddeleri uyarınca cezalandırılmak üzere gerekli soruşturmanın yapılması için konunun yetkili Cumhuriyet Savcılığına bildirilmesine,
3. Sorumlular hakkında, mevzuata aykırılıklar nedeniyle ölen ve eziyet çeken hayvanların HER BİR HAYVAN İÇİN AYRI AYRI OLMAK ÜZERE idari para cezası uygulanmasına,
4. Bakımevinin Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinin 24. maddesinin her bendi için ayrı ayrı denetlenerek mevzuatta belirtilen koşullara uygun hale getirilmesinin sağlanmasına ve hayvanların güvenli ve sağlıklı bir ortama alınmasına,
5. Neticeden tarafımızın 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu gereğince haberdar edilmesine, Karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.