Türkiye Baroları Hayvan Hakları Kurultayı
Türkiye Baroları Hayvan Hakları Kurultayları Yeni Adli Yılda Da Devam Edecek
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonunun öncülük ettiği ve baroların Hayvan Hakları Komisyonlarının katılımıyla gerçekleştirilen kurultaylara yeni adli yılda da devam edeceği bildirildi.
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Hülya Yalçın, bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Hülya Yalçın, hayvan hakları ihlallerine ilişkin ülke genelinde alınan ihbarlara yeterince müdahale edilemediği gerçeğinden yola çıkarak 2013 yılında tüm barolara çağrı yaptıklarını, Hayvan Hakları Komisyonu olan barolarla iletişime geçmek, komisyonu bulunmayan illerdeki barolarda Hayvan Hakları Komisyonlarını oluşturulmasını sağlayarak hayvan hakları ve ihlaller konusunda etkin bir hukuk mücadelesi yapmak istediklerini söyledi.
Bu amaçla yola çıktıklarını belirten Yalçın, ilk kez Mayıs 2013’de Türkiye Baroları Hayvan Hakları Kurultayının ilkini İstanbul’da gerçekleştirdiklerini, kurultaya umduğumuzun üstünde bir katılım olduğunu ve kurultay sonunda yayınlanan “Hayvan Hakları Komisyonu olmayan baro kalmasın” ilkesi ile yeni bir süreç başlattıklarını bildirdi.
Hülya Yalçın şöyle devam etti: ”İstanbul Kurultayını, Antalya, Ankara, Eskişehir kurultaylar izledi.
Her bir kurultayımızda başka barolardan farklı meslektaşlarımızın da katılımıyla büyüdük. Elektronik ortamda bir haberleşme ve çalışma grubu kurarak fiilen tanışmadığımız meslektaşlarımıza da ulaşmaya başladık. Bu platform, “5199 Hayvan Hakları Kurultayları Birleşimi Çalışma Grubu” olarak belirlendi. Halen de bireysel katılımlar artarak devam ediyor. Bu süre zarfında değişik illerde meydana gelen hayvan hakları ihlallerinde suç duyurusunda bulunmak, idari yazışmaları başlatmak, resmi makamlarla yapılacak görüşmeler konusunda hukukçular arasında faydalı bir iletişim sağladığımızı gördük.
Başka şehirlerde yapılan duruşmalara destek, gözlem ve müdahale grupları olarak olabildiğince katıldık. (Eskişehir İletki Kedi davası, Leopar davası, Kâğıthane tecavüz davası, E. Pütün olayı –Eskişehir-” gibi hukuki süreçleri Kurultay birleşimi olarak takip ettik.
Gaziantep Barosu ev sahipliğinde yapılan 4. Türkiye Baroları Hayvan Hakları Kurultayını, Mersin’de yapılan iki günlük “Hayvan Hakları Mersin Çalıştayı” izledi. Takiben Ankara’da hayvan hakları ve medya dili konulu “Ara Çalıştay”ımızı, kurultay katılımcıları olarak oluşturduğumuz HAD (Hayvanlara Adalet Platformu) ile birlikte gerçekleştirdik ve sonuç bildirgesi yayımladık.
Kurultaylarımızın sonuncusu ise Aydın Barosu ev sahipliğinde “5.Türkiye Baroları Hayvan Hakları Kurultayı” olarak Aydın’da yapıldı. Her zaman olduğu gibi bir sonraki kurultayın yapılacağı yer oylama ile belirlenerek, gündem ve çalışma içeriğinin elektronik çalışma grubunda belirlenmesi kararlaştırılarak sonuçlandırılan Aydın Kurultayı’nı takiben İstanbul grubu ve HAD Platformu avukatları İzmir’de Fayton atlarına yapılan zulme dikkat çekmek için ”Faytona Binme Atlar Ölüyor” dövizleriyle spontane sokak eylemi yaptık.
6.Türkiye Baroları Hayvan Hakları Kurultayının Kocaeli Barosu ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi için oylama sonucu karar alarak Aydın Kurultayını tamamladık.
Her defasında katılımın artarak iletişimin güçlü bir çalışma alanı yarattığı kurultayların ilk çağırıcısı ve kurucusu olarak hedefimizi yeniden hatırlatıyoruz. Hayvan hakları komisyonu olmayan baromuz kalmasın; hukukçu örgütlenmesini güçlendirerek hayvan hakları ihlallerinin önüne geçebilecek her türlü çalışmayı elbirliğiyle gerçekleştirelim.
Kurultay, HAD Platformu ve HAKİM (Hayvan Hakları İhlalleri İzleme Komitesi) oluşturan hukukçular olarak TBMM yasa yapım sürecine müdahalemiz daha etkin, yasaların uygulaması anlamında işin mutfağında olan hukukçular olarak çok daha aktif ve hayvan lehine hareket etmek ilke kararımızdır.
Meslektaşlarımızı da hak bazlı bu Kurultay çalışmalarında görmek arzusuyla başarılı ve hukuka, canlı haklarına saygılı bir Adli Yıl diliyoruz.”
Av. Hülya Yalçın
(https://www.istanbulbarosu.org.tr/HaberDetay.aspx?ID=10704)