Zorunlu Mikroçip Uygulaması
Zorunlu mikroçip uygulaması, 26 Şubat 2018 Tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Kedi Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan bir uygulamadır.
Buna göre köpeklere 1 Ocak 2021, kedi ve gelinciklere ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren bir yıl içerisinde mikroçip uygulaması yaptırılmak zorundadır. Bu süre 31 Aralık 2022 tarihinde sona ermektedir. Bu sisteme dahil olmayan kişilere çeşitli para cezaları uygulanacaktır.
Mikroçip uygulaması ile; bakıcının ikametgah adresi, e posta adresi, TC kimlik numarasına ve doğum tarihine; hayvanın ise; adı, doğum tarihi, ırkı, türü, cinsiyeti, ebeveyn bilgileri, karakteristik ve fiziksel özellikleri, hastalıkları, tedavileri ile aşı kayıtlarına ulaşılabilecektir.
Mikroçip, çoğunluğun yanlış şekilde sandığı gibi; hayvanın anlık konumu hakkında bilgi verebilen bir izleme cihazı değildir.
Ayrıca mikroçip uygulaması “sağlık karnesi” yerine geçen bir uygulama da değildir. Yine eskisi gibi istenen alanlarda sağlık karnesi ibrazı zorunludur.
Mikroçip özel veteriner kliniklerinde taktırılabileceği gibi, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde de ücret karşılığında taktırılabilecektir.
İşin yasal boyutu bu; ancak bizim Hayvanlara Adalet Derneği (HAD) olarak bu konuda ciddi ret sebeplerimiz var. Çip zorunluluğu hayvanseverlere zaten var olan külfete artı külfetler yükleyecektir. Doğal hayatında var edebilmeyi savunduğumuz hayvanları numaralı işaretli mallar gibi sınıflamak da neyin nesi. Söylenen ve olacağı iddia edilen yararlar konusuna katılmıyoruz.
Bu sahiplerin rızasına bırakılmalıdır. Kanunun çıktığı yıldan bu yana hayvan koruma anlamında düzgün bir uygulama yokken, yine külfet olarak yeni bir şey getirilmesi; hatta buna komik biçimde “gelincik” de eklenmesi ilginç. Gelincik beslenmesi “yaygın bir şeymiş” gibi. Anlaşılan o ki kaplama bir kanundan alındı ve bir kısım meslek grubu para kazansın, bu karmaşada da epey hayvan ölür düşüncesi var.
Gerçek bir koruma hamle ve davranışının “işkence tecavüz öldürme ve kötü muameleye hapis cezası” uygulatarak; terklerde ciddi takip ve cezalandırma ile karşılanarak yapıldığını hiç görmedik. Hal böyle iken ve durup dururken hayvana tıbbi bir şey tak, üste para öde, sonra belirli aralıklarla şunun bunun için darlayarak yine para ödet… Olay bizce bundan ibaret.
Mikroçip uygulaması faydaları olan bir şey olabilir. Ama bizim ülke şartlarımızda zorunluluk olarak dayatılması hayvan yararına değil, uzun vadede hayvan KATLİAMINA yol açacak korkunç bir adımdır.
Hayvan haklarını savunan hukukçular olarak bu yasal zorlamayı kabul etmemiz hayvan haklarına ihanettir.
Avukat Hülya Yalçın
Hayvanlara Adalet Derneği (HAD) Başkanı