Çıtır’ın davası sonuçlandı!
Hayvan hakları mevzuatımızda; sahipli-sahipsiz hayvan şeklinde ayrım olduğu ve bu ayrım doğrultusunda sadece sahipli hayvanlara verilen zararların hapis cezası yaptırımı olduğu için, apartman bahçesinde gönüllüler tarafından bakımı yapılan Çıtır’ı yaşam alanından uzaklaştırıp geçici hayvan bakımevine bırakarak Çıtır’ın ölümüne neden olan Özlem Kumrular beraat etti.
İstanbul Anadolu 60. Asliye Ceza Mahkemesi 2019/126 E. numarası ile gördüğü dosyada sanık Özlem Kumrular hakkında verdiği beraat kararının gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:
“…kanun metninden anlaşılacağı üzere haksız yere sahipli hayvana yönelik bir hareketin cezalandırıldığı ancak Çıtır isimli köpeğin sokak köpeği olup, tasmasız ve sahipsiz olduğu anlaşılmakla sanığa yüklenen fiilen kanun da suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle CMK 223/2-a maddesi gereğince beraatine…”
Dosyayı Çıtır’ın bakımıyla ilgilenen gönüllüler adına takip eden Hayvanlara Adalet Derneği avukatları, dava sonucuyla ilgili şöyle konuştu:
“Bu dava, Hayvanları Koruma Kanunu’nda uzun zamandır yapılması planlanan değişikliğin bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini bizlere bir kere daha hatırlattı. İşbu değişiklik yapılmış, sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı kalkmış, sahipli ya da sahipsiz bütün hayvanlara yönelik zarar verici fiiller için hapis cezası yaptırımı düzenlenmiş olsaydı; Özlem Kumrular gerçekleştirdiği fiil nedeniyle hak ettiği cezayı almış olacaktı. Özlem Kumrular gibilerin hak ettikleri cezayı alabilmeleri için, Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile sahipli ya da sahipsiz bütün hayvanlara yönelik zarar verici fiiller için hapis cezası yaptırımı getirilmeli ve ceza alt sınırı paraya çevirme, erteleme, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarını engelleyecek, failin en az 6 ay cezaevine girmesini sağlayacak şekilde 3 yıl olarak belirlenmelidir.”
Ne olmuştu?
Beylerbeyi’nde bir apartmanın bahçesinde gönüllüler tarafından 17 yıldır bakımı yapılan ve artık yaşlılığa bağlı sağlık problemleri yaşayan Çıtır isimli köpeği; apartman sakinlerinden Özlem Kumrular, dairesine girerken Çıtır’ın üstünden atlamak zorunda kalması, Çıtır’ın apartmana çişini yapması gibi gerekçelerle, bakımıyla ilgilenen gönüllülere haber dahi vermeden yaşam alanından almış, 1 gün kardeşinin bahçesinin evinde tutmuş, sonrasında Cebeci Geçici Hayvan Bakımevi’ne bırakmıştı. Yaşı nedeniyle en ufak harekette bile zorlanmaya başlamış olan Çıtır, hem bu kadar hareketin fiziksel yükünü hem de 17 yıldır yaşadığı yerden uzaklaştırılmanın psikolojik yükünü kaldıramadığı için bakımevinde ölmüştü. Bunun üzerine; Çıtır’ın bakımıyla ilgilenen gönüllülerin Özlem Kumrular’ın cezalandırılması talebiyle yaptıkları suç duyurusu neticesinde işbu dava açılmıştı.
TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun beş partinin oy birliği ile hazırladığı raporunda da sahipli-sahipsiz hayvan ayrımının kalkması ve sahipli ya da sahipsiz bütün hayvanlara yönelik zarar verici fiillere hapis cezası yaptırımı getirilmesi önerilmişti.