Bizlerden başka kimsesi olmayan hayvanlar için idarî başvurularımız sürüyor
Hatırlar mısınız, Şırnak’ın Silopi ilçesinde, caddede serbest gezen bir inek, “ibret olsun” diye yol ortasında yakalanmış, bizzat zabıta ekiplerince üstüne çökülerek zapturapta alınarak boğazlanarak katledilmişti.
Tunceli’nin Pülümür ilçesinde ise Pülümür Belediyesi, 34 sokak köpeğini toplayarak çöp kamyonuna tıkmak sureti ile Erzincan’a kısırlaştırılmaları için yola çıkarmıştı.
Bu her iki olayı da kabul edemiyoruz, hayvanlara karşı işlenen suçları unutmadık, unutturmayacağız. Elimizdeki tüm imkânları kullanarak bu akıldışı, yasadışı, toplumun vicdanını kanatan bu uygulamalarla mücadeleye devam etme konusunda kararlıyız.
Aşağıda, yaptığımız idarî başvuruları bulabilirsiniz. Lütfen sizler de tepkisiz kalmayın.
ŞIRNAK SİLOPİ’DE KATLEDİLEN İNEK HAKKINDAKİ BAŞVURUMUZ:
T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI’NA,
Milliyet gazetesinin 25 Kasım 2014 tarihli baskısında, Şırnak ili Silopi ilçesinde, ilçe merkezinde başıboş gezen bir ineğin belediye zabıta ekipleri tarafından, eski Dörtyol Kavşağı’ndaki caddenin ortasında kesildiğine dair bir haber yayımlanmıştır. (http://www.milliyet.com.tr/zabita-basibos-inegi-caddede-kesti-gundem-1974807/)
Gerek 5996 sayılı VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU’NUN, gerek HAYVANSAL GIDALAR İÇİN ÖZEL HİJYEN KURALLARI YÖNETMELİĞİ’NİN, gerekse 5199 sayılı HAYVANLARI KORUMA KANUNUNUN, hayvanların ne şekilde kesileceğine, kesim sırasındaki hijyene ve kesim sırasında uyulması gereken hayvan refahı kurallarına dair hükümleri oldukça açıktır.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9. maddesinin 2. bendinde “Hayvanların kesimi ve hastalık kontrolü amacıyla itlafı, hayvanlarda heyecan, acı ve ıstırap oluşturmadan, uygun araçlar kullanılarak yerine getirilir”; aynı maddenin (a) fıkrasının 4. bendinde ise “Hayvanların barınma, nakil, kesim öncesi ve kesimi sırasındaki hayvan refahı esasları Bakanlıkça belirlenir. Hayvan kesimlerinin Bakanlıktan onaylı kesim yerlerinde yapılması zorunludur.” denilmektedir. Aynı Kanunun “cezaî hükümler” başlığı altında yer alan 36. maddenin (g) fıkrasında ise ” kesim öncesi ve kesim sırasındaki esaslara aykırı hareket edenlere ikibin Türk Lirası idarî para cezası, Bakanlıktan onaylı kesim yerleri dışında kesim yapanlarabeşbin Türk Lirası idarî para cezası verilir.” denilmiştir.
Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinin 14. maddesinde ise kesim hijyeninin nasıl olması gerektiği hükme bağlanmıştır.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 12. maddesi uyarınca, hayvan kesimi, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda ve ehliyetli kişilerce yapılması zorunludur. Yine aynı Kanunun 28. maddesi uyarınca 12. maddenin birinci ve ikinci fıkralarına muhalefet edenler hakkında idarî para cezası uygulanması hükmü amirdir. Aynı maddenin sondan ikinci fıkrası gereğince, mevzuata muhalefet eden şahısların, hayvan korumak ve gözetim altına almakla yükümlü kişiler olması sebebi ile verilecek cezanın iki kat artırılarak uygulanması gerekmektedir.
Yukarıda zikredilen mevzuat hükümlerine göre, usulsüz ve yasadışı hayvan kesimi yapan, hayvan refahı ve haklarına aykırı hareket eden zabıta memurlarının ve olaya karışan diğer şahısların tespit edilerek haklarında idarî ve gerekirse adlî soruşturma açılmasını,
Ayrıca, mezkûr haberde geçen ” Başkan ile görüşüldükten sonra ineğin eti büyük ihtimalle fakir fukaraya dağılacaktır.” beyanının doğruluğunun araştırılması, usulsüz ve yasadışı olarak kesilen hayvanın etinin halka dağıtılıp dağıtılmadığının tespitini,
Söz konusu hayvanın eti halka dağıtılmış ise, ilgili mevzuat hükümlerine göre izlenmesi gereken prosedürün (post-mortem muayene, hekim raporu, tutanak vb.) izlenip izlenmediğinin tespitini,
Bu yönde de mevzuat hükümlerine herhangi bir muhalefet mevcut ise, tespit edilecek şahısların bu yönden de cezalandırılmasını,
Kaçak bir şekilde kesimi yapılan hayvanın eti halka dağıtılmış ise bu konuda tanzim edilmesi zorunlu olan her türlü belgenin tarafıma 4982 sayılı Kanun gereği ulaştırılmasını,
İşbu başvuruma 4982 ve 3071 sayılı Kanunlar gereğince yasal süre içerisinde cevap verilerek, talep ettiğimiz bilgi ve belgelerin tarafımızla paylaşılmasını talep ederiz.
HAYVANLARA ADALET PLAFORMU
————————–
TUNCELİ PÜLÜMÜR’DEKİ YASADIŞI TOPLAMA HAKKINDAKİ BAŞVURUMUZ:
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI’NA,
13 Kasım 2014 tarihinde, Tunceli ili, Pülümür ilçesinde 34 adet sokak köpeği, Pülümür Belediyesi tarafından toplatılmış ve toplatılan sokak köpekleri belediyeye ait çöp kamyonuna kapatılarak Erzincan’a gönderilmiştir.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’ne göre, Pülümür Belediyesi’nin bu faaliyeti yasadışı ve usule aykırıdır. Pülümür Belediyesi, alenen ilgili mevzuatı çiğnemiş; olaya ilişkin açıklama yapan CHP Tunceli İl Başkan Yardımcısı Yılmaz Kılıçoğlu, belediyenin hayvan nakil aracı olmadığı için hayvanların çöp aracıyla Erzincan Belediyesi Hayvan Barınağı’na sevk edildiği yönünde basına demeç vererek yaşanan olayı doğrulamıştır.
Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nin 20. maddesinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların ne şekilde toplatılacağı açıktır. Pülümür Belediyesi, hiçbir güvenliği olmayan, en ufak bir teknik aksaklıkta hayvanların canlı canlı presleneceği bir çöp kamyonu ile hayvanların naklini gerçekleştirmiştir. Dolayısıyla hem 5199 sayılı Kanunu, hem de ilgili yönetmeliği ihlâl etmiştir.
Söz konusu olay ile ilgili olarak, aşağıdaki sorularımın cevaplandırılmasını, ilgili mevzuata muhalefet eden Pülümür Belediyesi yetkilileri hakkında gerekli olan idarî ve adlî soruşturmanın başlatılmasını ve soruşturma sonucunun tarafımıza bildirilmesini talep ederiz.
1. Pülümür Belediyesi ve yetkilileri hakkında, konu ile ilgili başlatılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? İlgili mevzuata muhalefet edenler hakkında idarî para cezası kesilmiş midir?
2. Sahipsiz hayvanların toplanması ve nakil konularında yetersiz olduğu ifade edilen Pülümür Belediyesi’nin, ilgili mevzuatta belirtilen ve üzerine düşen görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi konusunda Bakanlığınıza yapmış olduğu destek talebi bulunmakta mıdır? Bakanlığınız tarafından Pülümür Belediyesi’ne sahipsiz hayvanların korunması konusunda herhangi bir ödenek çıkartılmış mıdır?
3. Bakanlığınızdan ve diğer belediyelerden destek talep etmeden, mevzuata aykırı bir şekilde söz konusu fiili gerçekleştiren, görev ihmali bulunan Pülümür Belediyesi yetkilileri hakkında, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulayıcısı olan Bakanlığınız tarafından gereken adlî süreç başlatılmış mıdır?
4. Tunceli İl Hayvan Koruma Kurulu, konu hakkında herhangi bir girişimde bulunmuş mudur? İl Kurulu bu konuda Pülümür Belediyesi’nin sahipsiz hayvanların korunması vb. faaliyetleri için belediye ile ne şekilde eşgüdüm sağlamıştır?
HAYVANLARA ADALET PLATFORMU