ADALAR’DAKİ ATLARIN TARIM VE HAYVANCILIK FAALİYETLERİNDE KULLANILMALARI İHTİMALİ VAR MI?
Geçtiğimiz aylarda ruam hastalığı sebebiyle faytonların yasaklanması ve faytonlarda çalıştırılan atların İBB tarafından satın alınmaları sürecini yakından izlemiştik. İBB Vet. Hizm.Müdürlüğü bu atlarla ilgili olarak “tarım ve hayvancılığın desteklenmesi hizmetlerinde kullanılmak üzere yetiştiricilere, kamu kurum ve kuruluşları, STK lar, yetiştirici birlikleri vb. gibi tüzel kişilere bedelsiz verilmesini önermişti. Hukuk Komisyonu ve Tarım Orman Hayvancılık ile Su Ürünleri Komisyonu da bu öneriye olumlu yaklaşmıştı.
Atların fayton işkencesinden kurtarılması için mücadele eden bizler, daha az görünür ve uzaklarda asla takip ve tahmin edemeyeceğimiz başka sömürü alanlarına gönderilmesini elbette asla kabul etmiyoruz. Adada faytonla çalıştırılmayan atların çöp, hurda ve taşıma işlerinde “at arabası” ile sömürülmesine devam etmeyeceğinin garantisi yoktur. Yani burada denilen o ki illa bu hayvanlar adı fayton olsun, atlı araba olsun, başka şey olsun bir yerde öldürülene kadar sömürülsün.
İBB Meclisinin bu bila ücret sahiplendirme kararı daha önce bizlere verilen “doğal yaşam koşullarına uygun alanlarda ölümlerine kadar korunacakları” sözünün tutulmayacağını gösteriyor. Bu atlar artık özgür ve güvende olmak zorunda. Zamanlar geçince sözler unutulup, haklar yok mu sayılacak? Bunu kabul etmiyoruz.
Ne isimle, hangi protokolle verilirse verilsin bu atlar zulüm görmeye devam edecek. Fayton bitsin dediniz işte bitirdik artık susun mu denmek istiyor diye düşünüyor insan. İsteğimiz ilk andan şu ana kadar aynıdır. Yıllardır adalarda faytonlara koşularak zulmedilen bu hayvanlar artık doğal yaşam süreçlerini tamamlayana kadar insan işkencesinden uzak ve huzurlu yaşamalıdır. Bu nedenle İBB Meclis kararını kabul etmiyoruz, bu konuda görüşme ve çalışmalarımız devam ediyor.
Av. Hülya Yalçın/HAD Başkanı
(Kaynak:https://www.ajanimo.com/av-hulya-yalcin-atlarin-baska-somuru-alanlarina-gonderilmesini-kabul-etmiyoruz/)