CİMER NEDİR?
24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra gerçekleşen değişiklikler ile birlikte, daha evvel hayvan hakları ihlalleri ile ilgili olarak kullandığımız BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi) sistemi CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) olarak değiştirilmiş ve BİMER kaldırılmıştır. Daha önce yaptığımız BİMER başvuruları ve cevapları ise olduğu gibi CİMER’e aktarılmıştır. Aşağıda BİMER’le hemen hemen aynı olan CİMER sistemini nasıl kullanabileceğiniz ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
CİMER, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi anlamına gelmekte olup sadece hayvan hakkı ihlallerinde değil, her türlü hukuka aykırılıkta başvurulabilecek bir kurumdur. İşleyişi ise BİMER’le aynı olup doğrudan Cumhurbaşkanlığına gönderilen bu başvurular incelendikten sonra Bakanlık, Valilik gibi ilgili kurumlara dağıtılır.
CİMER başvurusu yapmak son derece kolaydır. İnternet kullanan herkes https://www.cimer.gov.tr adresine tıkladıktan sonra, karşısına çıkan kısımları sistemin yönlendirmesine uygun olarak doldurarak başvuru yapabilir.
CİMER BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
1. CİMER başvurusu yapabilmek için https://www.cimer.gov.tr internet adresini tıkladıktan sonra sağ üstte yer alan “BAŞVURU YAP” kısmı tıklanmalıdır. Hemen altında yer alan “E-devlet ile başvuru yapmak için tıklayınız” kısmı tıklanarak başvuru kolayca yapılabilir. Bu durumda sistem sizden TC kimlik numaranız ile e-devlet şifrenizi isteyecektir. E-devlet ile başvuru yapmak istemiyorsanız “BAŞVURU YAP” kısmının altında yer alan kimlik bilgilerinizin istendiği kısmı eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurunuz. Sistem otomatik olarak cep telefonunuza tek kullanımlık bir şifre gönderecektir. Bu şifreyi girerek başvuru sayfasına gidebilirsiniz.
2. CİMER tarafından gönderilen onay kodunu girdikten ya da e-devlet şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra ekranda açılan formu doldurunuz. Burada, eğer başvuru konusu ettiğiniz olay doğrudan zarar gördüğünüz bir olay ise “ŞİKAYET” doğrudan zarar görmediğiniz bir olay ise “İHBAR” seçeneğini işaretleyiniz. Ancak bunu yanlış yapmanız halinde de başvurunuz geçerli olacaktır.
3. İHBAR ya da ŞİKAYET butonunu tıkladıktan sonra hemen altında “KİMLİK BİLGİLERİM GİZLENSİN” yazılı bir kutu belirecektir. Burayı tıklayarak şikayetinizin şikayetçi olduğunuz şahıstan gizlenmesini sağlayabilirsiniz; ancak verdiğiniz bütün kimlik ve iletişim bilgilerinin doğru olması zorunludur. Ayrıca hatırlatmak isteriz ki, şahıs hakkında Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılması halinde kimlik bilgileriniz savcılık dosyasından görülebilir olacak ve öğrenilebilecektir.
4. Kimlik bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde girdikten sonra, ihbar ya da şikayet etmek istediğiniz olayı düzgün ve anlaşılır bir Türkçe ile, somut olaylara dayandırarak, delillerin ne olduğunu belirterek yazınız. Anlatımınızda gereksiz ayrıntı ve ajitasyona yer vermeyiniz.
5. Metnin sonunda “Dosya seçiniz” yazılı bir alan vardır. Şikâyetçi olacağınız konu ile ilgili fotoğraf, yazı gibi belgeleri bu kısımdan ekleyebilirsiniz.
CİMER’LE İLGİLİ ÖNEMLİ NOKTALAR:
– Kimlik ve iletişim bilgilerinizin doğru girildiğinden emin olunuz.
– Günde bir CİMER başvurusu yapma hakkınız vardır. Birden fazla yapmaya çalıştığınızda sistem reddedecektir.
– Şikayet ya da ihbarda bulunacağınız hususlarla ilgili olarak somut olaylara dayalı delil olması gerekmektedir. Gazete haberleri, fotoğraflar, videolar, ses kayıtları gibi iddianızı dayandıracağınız somut delillerin bulunmasına dikkat etmelisiniz. Delil bulunmadan sadece iddiaya dayalı şikayet ya da ihbarlar hakkınızda “İftira” suçu nedeniyle adli takip başlamasına neden olabilir.